Silas’ historie
Massive fremskridt i forskning gør, at fire ud af fem børn i dag overlever kræft. Dog får halvdelen af dem mere eller mindre alvorlige mén, som de skal leve med resten af livet. I filmen nedenfor kan du møde 7-årige Silas, der har fået en frygtet bivirkning efter sit kræftforløb.
Silas gennemgår sidste år en hjerneoperation i lillehjernen for at fjerne en aggressiv kræfttumor. Operationen går godt, og det lykkes de dygtige læger at fjerne hele tumoren, som er indkapslet i Silas’ lillehjerne. Men i dagene efter operationen udvikler Silas cerebellar mutisme syndrom (CMS), en tilstand som dækker over uforklarlige komplikationer, der rammer hvert fjerde barn efter en hjerneoperation.
CMS giver bl.a. stumhed, kraftnedsættelse, balancebesvær og følelsesmæssige forstyrrelser. I nogle tilfælde aftager symptomerne efter uger eller måneder, men de fleste børn får varige handicap i form af sprogvanskeligheder, indlæringsbesvær og funktionsnedsættelse.
For Silas har det betydet, at han er blevet stærkt udfordret på både talen og motorikken, og han skal derfor have hjælp til alt i dagligdagen. Det har taget hårdt på hele familien, men med hjælp fra daglig genoptræning, håber de, at Silas med tiden kan genvinde nogle af sine tabte færdigheder.
”Det kan godt være, at Silas sidder i en kørestol, men inde bag handikappet er altså en dreng, der kan og vil noget. Man kan godt se, at der er sket fremskridt fra, at Silas absolut ikke kunne noget og havde besvær med alt til, at han nu går med støtte – ikke særlig langt, men han prøver, og han vil gerne,” fortæller Rikke og Henrik, Silas’ forældre.
Børnecancerfonden har støttet flere forskningsprojekter i CMS bl.a. et nordisk studie, som undersøger, om valget af kirurgisk metode har indflydelse på udviklingen af CMS hos børn med en tumor i lillehjernen.
Massive fremskridt i forskning gør, at fire ud af fem børn i dag overlever kræft. Dog får halvdelen af dem mere eller mindre alvorlige mén, som de skal leve med resten af livet. I filmen nedenfor kan du møde 7-årige Silas, der har fået en frygtet bivirkning efter sit kræftforløb.Silas gennemgår sidste år en hjerneoperation i lillehjernen for at fjerne en aggressiv kræfttumor. Operationen går godt, og det lykkes de dygtige læger at fjerne hele tumoren, som er indkapslet i Silas’ lillehjerne. Men i dagene efter operationen udvikler Silas cerebellar mutisme syndrom (CMS), en tilstand som dækker over uforklarlige komplikationer, der rammer hvert fjerde barn efter en hjerneoperation. CMS giver bl.a. stumhed, kraftnedsættelse, balancebesvær og følelsesmæssige forstyrrelser. I nogle tilfælde aftager symptomerne efter uger eller måneder, men de fleste børn får varige handicap i form af sprogvanskeligheder, indlæringsbesvær og funktionsnedsættelse. For Silas har det betydet, at han er blevet stærkt udfordret på både talen og motorikken, og han skal derfor have hjælp til alt i dagligdagen. Det har taget hårdt på hele familien, men med hjælp fra daglig genoptræning, håber de, at Silas med tiden kan genvinde nogle af sine tabte færdigheder.”Det kan godt være, at Silas sidder i en kørestol, men inde bag handikappet er altså en dreng, der kan og vil noget. Man kan godt se, at der er sket fremskridt fra, at Silas absolut ikke kunne noget og havde besvær med alt til, at han nu går med støtte – ikke særlig langt, men han prøver, og han vil gerne,” fortæller Rikke og Henrik, Silas’ forældre.Børnecancerfonden har støttet flere forskningsprojekter i CMS bl.a. et nordisk studie, som undersøger, om valget af kirurgisk metode har indflydelse på udviklingen af CMS hos børn med en tumor i lillehjernen.Hjælp os med at hjælpe kræftsyge børn som Silas til et liv uden senfølger. Sms HÅB til 1204 og støt Børnecancerfondens arbejde med 100 kr., eller støt os via Mobilepay på 40 49 48 33. 💜(Filmen er venligst udlånt af Region Hovedstaden)
Opslået af Børnecancerfonden på 19. oktober 2017