Meretes historie

Børnekræft sygeplejerske

I 2017 uddelte Børnecancerfonden 39 millioner til de stærke, danske forskningsmiljøer, der de sidste 10-15 år har skabt internationalt anerkendte resultater og øget overlevelsen, så 6 ud af 7 børn overlever i dag. Forskningssygeplejerske Merete Matz er én af dem, som hver dag yder en ihærdig indsats for at helbrede de børn, hvor behandlingen ikke virker.

”Allerede som studerende faldt jeg for børnekræft-specialet, som rummer så meget, og jeg blev fascineret over det store ”maskineri”, der blev startet for hvert barn. I en del år var jeg på børnekræftafdelingen i Odense, men lige så vidunderligt det har været, hver gang det er gået godt, lige så trist og urimeligt har det været for de børn, der ikke klarede den. Jeg tror, at det ligger implicit, at man så gerne vil hjælpe, og tænk nu, hvis ingen nogensinde skulle få den frygtelige besked, at der ikke var flere behandlingsmuligheder,” fortæller Merete.

I 2015 skiftede Merete derfor til ”Ny medicin til børn med kræft”, som er en del af børnekræftafdelingen på Rigshospitalet. Enheden er den første, nordiske afdeling for fase 1- og fase 2-forsøg med ny medicin til kræftsyge børn. Forsøgene går ud på at udvikle og afprøve ny medicin til den tredjedel af børn, der får tilbagefald af kræft, eller hvor der ikke findes et etableret behandlingstilbud.

”Jeg har stor respekt for det mod, og den tillid familierne viser ved at komme til os. I sagens natur er børnene alvorligt syge, og oftest har de forinden været igennem flere og årelange behandlinger. Der er ingen tvivl om, at vi møder familierne i en af de mest kritiske perioder af deres liv, hvor angst, frygt, fortvivlelse og håb fylder. Vi kan ikke fjerne angsten, men vi kan støtte og bevare håbet. I den forbindelse er forskning det bedste håb, vi kan give børnene og deres familier.”

Når børn bliver behandlet med ny medicin i forsøg, registrerer Merete bl.a. et væld af informationer og detaljer om det enkelte barn i internationale databaser. Samtidig med at børnene får den nye medicin, erfarer de med den tætte registrering, hvordan resultaterne kan hjælpe fremtidige børn.

”Hver gang den nye medicin virker, giver det håb, motivation og drive til at fortsætte det vi gør, og vi glædes i stor stil sammen med familierne. Det er en gave at få lov til at arbejde i denne lille del af børneonkologien, og jeg er fagligt stolt af at være med til at udvikle specialet, hvor vi i disse år oplever hastig vækst og tilgang.”

Børnecancerfonden gav enheden ”Ny medicin til børn med kræft” den allerførste donation til at sætte gang i opbygningen af fase 1- og fase 2-forsøgene. Siden har Børnecancerfonden finansieret adskillige forsøg med ny medicin til børn med kræft og har i alt støttet enheden med knap 5 millioner.

Det kræver fortsat forskning og udvikling af behandlingsmetoderne, hvis alle danske børn og unge skal overleve kræft. Sms GIV til 1217 og støt Børnecancerfonden med 125 kr.

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling