Karens historie
Der er mange måder at hjælpe kræftsyge børn på. For 5-årige Karen indebærer det en gestus langt udover det sædvanlige. Hun skal nemlig donere den knoglemarv, som skal hjælpe med at redde hendes 3-årige lillebror Marius, der er syg af akut leukæmi (ALL).
Børn med ALL bliver normalt behandlet med bl.a. kemoterapi, men fordi Marius’ kræftsygdom er særligt aggressiv, kan han kun helbredes ved at få ny knoglemarv med nye stamceller og dermed et helt nyt immunforsvar.
Marius’ familie har fået testet deres blod, så lægerne kan se, om de matcher hans vævtype og kan bruges som donor. Det viste sig heldigvis, at storesøster Karen er et perfekt match.
”Det er i det hele taget fantastisk, at en stamcelletransplantation overhovedet kan lade sig gøre. Og at Karen kan være donor betyder, at alting sker meget hurtigere, end hvis man skal ud og finde en ukendt donor. Det betyder også meget familiemæssigt, at det er Karen, som skal hjælpe sin lillebror”, fortæller Julie, mor til Karen og Marius.
Den 17. oktober er dagen, hvor Karen skal have høstet stamceller, som Marius modtager senere samme dag. Familien har planlagt, at det er Karen der får lov til at ”trykke på knappen”, når tranfusionen af hendes lillebrors nye stamceller skal starte.
”Vi gjort meget ud af at fortælle hende, at det sejeste man kan gøre er at hjælpe andre mennesker. Og dét at man kan hjælpe sin egen lillebror med at blive rask, er jo det allersejeste. Vi er rigtig stolte af hende.”
Tak Karen, du er den sejeste søster.
Rigshospitalets stamcelletransplantationsafsnit for børn og unge er netop blevet akkrediteret af den europæiske organisation for stamcelletransplantation, hvilket stadfæster, at afdelingen er blandt verdens bedste.