Frederiks historie

200 børn i Danmark får hvert år kræft. Det er heldigvis et forholdsvist lille antal, men det betyder, at nogle kræftformer er så sjældne, at ikke kun forældrene udfordres, men også lægerne, som har svært ved at planlægge den rette behandling pga. manglende erfaringer. I sommeren 2016 får 12-årige Frederik konstateret en uhyre sjælden kræftform, som kun rammer én ud af 7 millioner mennesker.

”Frederik fik en dag en knude på armen, som blev større og større. Lægerne troede først, at den var godartet, så da vi fik beskeden om, at det var kræft, væltede hele vores verden sammen,” fortæller Githe, mor til Frederik.

Knuden på Frederiks arm er et bløddelssarkom, en ondartet tumor, der opstår i kroppens bløde binde- og støttevæv. Frederiks tumor er særligt aggressiv og har spredt sig til begge lunger, da den bliver diagnosticeret. Samtidig er tumoren så sjælden, at den aldrig før er set hos et barn i Danmark, og der findes derfor ingen behandlingsprotokol, som lægerne kan følge. I stedet må lægerne løbende rådføre sig med specialister i udlandet og forsøge sig med forskellige typer kemoterapi, som man ikke ved om har nogen effekt.

”Det har været et mareridt. Hele forløbet har været meget intenst og kaotisk, fordi der aldrig har eksisteret en plan. Jeg har selv lavet en masse research, men de præparater, der findes er ikke lavet til børn, så vi har virkelig løbet panden mod en mur.”

Ved hjælp af kemoterapien lykkes det heldigvis de dygtige læger at reducere metastaserne i Frederiks lunger, og efter flere behandlinger kan lægerne fjerne det sidste af kræften i lungerne ved en operation. Men tilbage er stadigvæk den primære tumor i Frederiks arm, hvor kemoterapien desværre ikke har haft effekt.

Tværtimod viser en ny skanning, at tumoren har spredt sig til både sener, muskler og nerver i hånden. Lægerne har derfor intet andet valg end at amputere Frederiks arm, hvis han skal have en chance for at overleve. I marts bliver Frederik opereret, hvor alt går som planlagt, og i april modtager han sin sidste vedligeholdelsesbehandling. Trods hårde odds og et særdeles barskt forløb, betragter lægerne nu Frederik som kræftfri.

Strabadserne er dog ikke helt ovre – forud venter Frederik et genoptræningsforløb, hvor han skal lære at begå sig med en armprotese i hverdagen. Derudover skal Frederik gå til månedlig kontrol på hospitalet, og særligt uvisheden om hvad fremtiden bringer fylder meget hos familien.

”Vi har ingen plan B, lægerne kan ikke trylle nyt medicin frem. Kommer kræften igen, kan man ikke gøre mere for Frederik. Der findes ikke flere kemotyper. Selvom vi er kommet så langt, sidder det stadigvæk i os, at det kan ske. Vi tager én dag ad gangen, ellers kan vi ikke være i det”.

Tak fordi vi må dele din historie, Frederik.

Børnekræft er ikke én sygdom, men 12 forskellige diagnoser med mere end 30 forskellige underdiagnoser. Det kræver derfor forskning og specialisering i samtlige diagnoser, hvis alle danske børn og unge skal overleve kræft og få et godt liv uden senfølger.

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling