”Emmas energi holdt os fra afgrunden”
Emmas første sygdom var aggressiv leukæmi. Hun blev rask igen, men chokket sidder stadig i hendes mor. Psykologhjælp fra et forskningsprojekt, støttet af Børnecancerfonden, har hjulpet. Men Emmas livsglæde gjorde forskellen.
Børnekræft trækker veksler på alle i nærheden. Det mærkede Kamilla Ødum Laursen, da hendes otte måneder gamle datter fik konstateret kræft i januar 2013. Hun forstår godt, at børnekræft øger familiemedlemmernes risiko for at udvikle en depression senere i livet.
”Jeg følte mig usikker og magtesløs og var i lange perioder helt tappet for energi. Når jeg så efter lang tids negligering af egne behov var nødt til at tage mig lidt af mig selv, så blev jeg ramt af utrolig dårlig samvittighed,” siger Kamilla Ødum Laursen.
Børnekræft er chokerende. Det var det også for familien Laursen. Emma havde aldrig været syg, før forældrene tog hende til lægen med det, der skulle vise sig at være en aggressiv art af kræft i knoglemarven og blodet.
”Vi troede, at vi skulle have udleveret noget penicillin mod en virus. I stedet fik vi efter cirka ti timers ventetid besked om, at der var 80 procent risiko for, at Emma havde leukæmi. Der blev jeg simpelthen så bange” siger Kamilla Ødum Laursen.
Emma blev overført til en stue på afdeling 5054 på Rigshospitalet. Her fik hun diagnosen akut myeloid leukæmi og kom i skrap kemobehandling. Kamilla ved, hvad der har holdt hende fra det sorte hul gennem de efterfølgende hårde måneder.
”Min mand, Carsten, var min klippe i det her. Men han var også tvunget til arbejde og følte skyldfølelse over det. Når vi så begge to var helt drænede, så var det Emmas ukuelige energi, humør og styrke, der bar os igennem.”
Mareridtet havde en ende. Emma blev raskmeldt efter et halvt år. Alligevel tog familien imod et unikt tilbud om psykologhjælp. Som en del af pilotprojektet i et nationalt forskningsprojekt fik familien flere besøg af en psykolog. De modtog samtaleterapi og fik adgang til en række værktøjer. Videoer med andre familier til overlevere efter børnekræft gjorde særlig indtryk.
”Det var rart at høre, at andre deler de mærkelige tanker, man gør sig gennem sådan et forløb. Det savnede vi også under behandlingen – særligt i de lange perioder med isolation,” siger Kamilla Ødum Laursen.
Hun tror, hun selv havde størst gavn af hjælpen.
”Min mand har også haft sit arbejde at kæmpe med og er alligevel kommet styrket det her. Han er lavet af noget helt specielt.”
Hos hende sidder en frygt tilbage. Senest dukkede den op, da en urinprøve under hendes hendes graviditet slog ud for leukocytter.
”Så fór tanker igennem mig: Nu har min baby også fået leukæmi. Så selv om vi har snakket tingene meget godt igennem, så er der nok nogle ting, der stadig mangler at falde helt på plads,” siger Kamilla Ødum Laursen.
Her hjælper forskningsprojektets visuelle værktøjer. Det er tegninger, der illustrerer vejen til en positiv udlægning af frygtfulde tanker. Det virker tilsyneladende.
”Vi har simpelthen været så heldige, og vi nyder hver dag. Emma har gået et år i vuggestue – for fuld energi. Og for et par uger siden kom hendes lillebror til verden” siger Kamilla Ødum Laursen.
De første resultater af forskningsprojektet forventes i midten af 2017. Børnecancerfonden støttede i december projektet med 850.000 kroner. Tidligere har forskerne modtaget en bevilling på 3.406.500 kr. fra Egmont Fonden.