Emilios historie

Børnekræft er anderledes end kræft hos voksne. Børn får andre og mere aggressive kræftsygdomme, og nogle børn får kræft så tidligt, at det nærmest er det første, de oplever. Emilio var kun syv uger, da han sidste sommer fik konstateret en aggressiv kræfttumor ved den ene nyre.

Emilio er ellers en glad baby, men en dag er hans mave udspilet i den ene side og helt asymmetrisk, og i løbet af en uge ændrer han også adfærd. Emilio græder konstant, er utrøstelig og vil ikke spise. En fredag græder han hele dagen, og samme aften tager hans forældre til vagtlægen. Uden at undersøge Emilio sender vagtlægen familien hjem med besked om, at Emilio har kolik, men over weekenden får Emilio det værre. Mandag er han til en planlagt 5-ugers undersøgelse hos familiens praktiserende læge. Hun bemærker hurtigt, at Emilios mave ser mærkelig ud, og familien bliver sendt til Odense Universitetshospital. Her bliver Emilio straks skannet.

”Alt gik så stærkt, og vi kunne slet ikke følge med. Emilio er vores første barn, fødslen var gået godt, og jeg havde glædet mig til at være på barsel. Jeg havde slet tænkt, at Emilios smerter kunne skyldes, at han havde kræft. Men skanningen viste en tumor, der var så stor, at den skyggede for hans ene nyre”, fortæller Anja Rodrigues Nielsen, Emilios mor.

Udover tumoren finder lægerne ud af, at Emilio har kraftig blodmangel og skal have en blodtransfusion med det samme. Lægerne mener, at blodmanglen skyldes indre blødninger i Emilios tumor, og tumoren skal derfor fjernes hurtigst muligt.

”Da gik det op for mig, hvad vi stod i. Kirurgen sagde, at sandsynligheden for, at Emilio ville overleve var meget lille. Lægerne mente, at en blodåre var groet sammen med tumoren, så blodåren skulle skilles fra tumoren under operationen. Risikoen for, at han ville dø af blodmangel var derfor stor. Da vi sendte Emilio ned til operationen, brød min verden sammen, for jeg vidste ikke, om jeg nogensinde skulle se hans øjne igen”.

Operationen er heldigvis vellykket. Lægerne har fjernet hele tumoren, der vejer over et halvt kilo, samt Emilios ene nyre og en del af hans tyktarm, som tumoren var vokset ind i. Tumoren er en uhyre sjælden nyretumor (mesoblastisk nefrom), som ikke er set i Danmark i 15 år, så alle Emilios prøver bliver udtaget til forskning. De følgende dage ligger Emilio på intensivafdelingen, men den lille dreng kommer sig så utroligt hurtig, at lægerne kalder ham supermand. Allerede efter et par timer trækker Emilio selv vejret, og efter tre dage på intensiv bliver han overflyttet til børneafdelingen.

Fordi det lykkedes lægerne at fjerne hele tumoren, skal Emilio ikke have kemoterapi. Da han i starten af august bliver udskrevet, er han derfor rask. Det varer dog kun et par måneder, for sidst i oktober afslører den første kontrolskanning en hævelse på Emilios ene binyre. Emilios tumor havde været uhyre aggressiv og lægerne havde skønnet, at den var vokset 1-2 cm om ugen. De tør derfor ikke vente på en ny skanning af Emilios binyre, men vil operere ham med det samme.

 

”Så startede det hele igen. Jeg følte mig enormt magtesløs over alt det, lille Emilio skulle gennemleve. Jeg ville ønske, jeg kunne overtage smerten, men jeg kunne ikke andet end at stå ved siden af.”

Lægerne fjerner endnu en tumor fra Emilios bughule. Den er heldigvis relativt lille, men sad tæt på Emilios muskelvæv – og da lægerne samtidig er usikre på, om det er en rest fra den første tumor eller et tilbagefald, tør de ikke andet end at behandle Emilio med kemoterapi for at fjerne eventuelle kræftceller i hans muskelvæv.

”Emilio var jo kun et halvt år, så vi isolerede ham under behandlingen, s å han ikke også skulle kæmpe med infektioner. Han var jo så lille, så han led ikke så meget afsavn, og han klarede faktisk seks måneder med kemoterapi uden bivirkninger. Han tabte ikke engang håret og virkede egentlig ikke syg, og han var helt tryg ved de fantastiske sygeplejersker og læger. Så vi havde faktisk en ret normal tilværelse det halve år”, fortæller Anja.

Emilio får sin sidste omgang kemoterapi på sin 1-års fødselsdag i juni. Hans første år med sygdom er ovre, og den seneste kontrolskanning i september så fin ud. De næste fem år bliver Emilio fulgt tæt af lægerne, og dagene efter hver kontrol vil være ekstra lange for hans forældre, før de får svar på skanningerne. Men lige nu er den lille supermand klar til at tage rigtigt hul på livet.

Tak til Emilio og hans forældre for at dele jeres historie.

Børnecancerfonden er den danske enkeltorganisation, der støtter mest forskning i børnekræft. Vi har brug for din hjælp til at forbedre behandlingen af børn med kræft, så alle børn en dag overlever til et godt liv. Giv et bidrag eller støt os via Mobilepay 78502.

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling