Elias’ historie
Når et barn får kræft følger en lang periode med usikkerhed, magtesløshed, ventetid, medicin, indlæggelser og bivirkninger. Som familie kan man derfor have brug for hjælp til at bearbejde det hele, og FAVN tilbyder derfor psykologhjælp til familier med kræftsyge børn. Tilbuddet har været en kærkommen hjælp for Elias’ forældre, som sidste år fik Elias’ lillesøster Isabella alt for tidligt samtidig med, at Elias 1,5 år gammel fik konstateret kræft.
”Isabella fik en hård start på livet, hvor hendes lunge bl.a. kollapsede i løbet at hendes første levedøgn, hvorefter hun også lå i respirator, så da Elias’ far ringede og fortalte, at Elias muligvis fejlede noget alvorligt, lukkede jeg helt ned. Det kunne han ikke. Sådan fungerer verden ikke. Vi havde allerede taget vores med risikoen for at miste Elias’ lillesøster en måned forinden. Så da der kom en læge og fortalte, at Elias havde kræft, væltede jeg fuldstændigt”.
I efteråret 2016 begynder Elias’ mave pludselig at vokse. I december tager han et helt kilo på, og en bule under huden begynder at komme til syne. I starten mistænker lægerne, at den store mave skyldes en forstørret lever, men en ultralydsskanning bekræfter familiens værste frygt; Elias har kræft i nyren. Alt i mens udredningen af Elias sygdom står på, er hans mor Emily indlagt med lillesøster Isabella, som en måned forinden er kommet til verden 10 uger for tidligt.
Elias har Wilms tumor, en kræftform i nyrerne, som oftest forekommer hos små børn. Elias starter i kemoterapi, men tumoren responderer ikke positivt på behandling – i stedet for at blive mindre, vokser den. Elias bliver opereret og får fjernet sin venstre nyre og tumoren, som alene vejer ét helt kilo. Tumoren viser sig at tilhøre en meget sjælden undertype, som kun er beskrevet ganske få gange tidligere. Heldigvis har tumoren ikke spredt sig, da den bliver fjernet på et tidligt stadie, og Elias modtager derfor sin sidste kemobehandling i marts.
Selvom Elias i dag har afsluttet sin behandling, har det hårde forløb sat sine spor hos hele familien. Som forældre har det bl.a. været umenneskeligt hårdt at se sit barn gennemleve smerter og konstant blive konfronteret med frygten for at miste sine børn. Samtidig har Elias været udsat for mange nødvendige fysiske overgreb i forbindelse med behandlingen og været adskilt fra sin ene forældre pga. lillesøsterens tidlige fødsel, hvilket kan være svært at forstå, når man kun er et barn.
”Elias startede med at være meget vred på mig, fordi jeg pludselig var væk. Det var tydeligt, at han savnede mig, men at han også straffede mig for det svigt, jeg ufrivilligt udsatte ham for. Det tog noget tid, før han helt accepterede mig igen. Man kan stadig mærke, at han er påvirket, dels af, at jeg var væk i 5 uger, og dels af alt det, han har været igennem. Han har fået lagt 12 sonder, været i narkose ni gange, haft smerter og kvalme, været gennem en stor operation og har manglet begge sine forældre i perioder. Det er meget mere end, hvad nogen halvanden årig burde udsættes for”.
Igennem FAVN – Børnecancerfonden og Foreningen Cancerramte Børns fælles tilbud – har Elias’ familie fået visiteret en psykolog, som rådgiver familien omkring, hvordan de kommer på fode ovenpå det hårde forløb og bedst kan støtte Elias til at få det godt igen.
”Vi restituerer og bearbejder alle sammen. Det kommer til at tage noget arbejde at komme helt ovenpå igen og at lære at stole på verden. Men vi er blevet så meget stærkere sammen, både som familie, som forældre og som par. Vi ser frem til at fejre Elias’ to års fødselsdag til maj”.